Acum o sută de ani pozele Unirii au fost făcute întâmplător. Ce facem anul ăsta?

Chiar și oamenii politici care au avut viziunea și măiestria diplomatică să orchestreze Marea Unire în urmă cu o sută de ani - politicieni mai eficienți și mai bine organizați decât majoritatea celor de astăzi - nu au putut prevedea faptul ca fotograful de origine germană Arthur Bach nu avea să se prezinte în ziua de 1 decembrie 1918 la sala care ulterior avea să se numească „a Unirii” pentru a imortaliza momentul istoric.

A fost însă prezent la Alba Iulia un român proaspăt întors de pe front, Samoilă Mârza. De la el avem aproape întâmplător singurele clișee ale Marii Uniri cu care ne mândrim în anul centenar 2018 și cu care facem campanii publicitare, așa cum se mândreau și politicienii români la negocierile de pace de la Paris din 1919 arătând „voința de unire a românilor”. Acele fotografii au fost oferite de Samoilă Mârza personalităților momentului culese în albumul „Marea Adunare Națională de la Alba Iulia în chipuri”. Regele Ferdinand, Henri Berthelot, I.C. Brătianu, Iuliu Maniu, Iuliu Hossu și Nicolae Iorga au primit acele albume cu valoare istorică, a căror urmă s-a cam pierdut astăzi...

O sută de ani mai târziu, în 2018, fotograful albaiulian Radu Chindriș, specialistul în strategii de comunicare Florian Fugașin și cu mine care reprezint legătura dintre mediul de business și componenta culturală a proiectului, alături de toți oamenii care ni se alătură zilnic în proiect, NU vrem ca aniversarea Marii Uniri să mai fie o simplă întâmplare! Noi preferăm să mâncăm mici și sarmale doar ocazional, în sezon, nu la festivisme. Și, ca mulți alții de vârsta noastră, pâinea și circul nu ne sunt de niciun folos.

Așa că ne-am apucat de treabă!

Încă de anul trecut. Cu avocați alături de noi, cu strategie de marketing, cu contracte ferme. Apoi, cu temele făcute, am convins Muzeul Unirii din Alba Iulia să ne permită accesul la clișeele fotografice originale. Pe care le-am digitalizat la o rezoluție la care nu mai fuseseră scanate până acum, le-am tipărit pe hârtie specială de arhivare care va rezista alți o sută de ani, apoi le-am refotografiat cu exact aceeași tehnică folosită în timpul Marii Uniri, rezultând niște clișee de 15 ori mai mari. Toate imaginile le donăm Muzeului Unirii pentru a fi expuse publicului și studiate de istorici.

Apoi, timp de un an de zile, fotografiem cu tehnica veche numită „colodiu umed” românii reprezentativi ai momentului. Fiecare dintre ei ne lasă un mesaj pentru viitor. Pe 1 decembrie 2018 vom fi din nou la Alba Iulia pentru a surprinde cu aparatele vechi folosite în acest proiect Marea Adunare a românilor care vor fi mândri să fie acolo știind că fiecare în dreptul lui face tot ceea ce poate pentru o Românie mai frumoasă. Așa cum a făcut-o și Samoilă Mârza cu o sută de ani în urmă.

Pentru că românii sunt frumoși. Cu cât proiectul „100 de chipuri românești” evoluează în timp, cu atât descopăr oameni complecși și diferiți, iar asta ne face să fim frumoși. Poate că ni s-a tot spus contrariul și poate că uneori ni se promovează exact non-valorile. Poate că în an Centenar mulți români – și din păcate chiar autorități – nu știu exact ordinea culorilor de pe steag.

Dar suntem din ce în ce mai mulți cei care nu ne resemnăm.

Noi am început să lucrăm la proiect de anul trecut. Fără sponsori și fără sprijin de la autorități. Radu și-a ars o ureche și o parte din față lucrând cu chimicale și rețete readuse de el la viață după o sută de ani, pentru că se încăpățânează să lase în urma lui o colecție de portrete pe care România nu a avut-o niciodată până acum. Florian, în pauzele dintre evenimentele proiectului și întâlnirile cu posibili parteneri monitorizează și analizează cu echipa lui tot ce înseamnă subiectul „centenar”, comparând cu alte teme publice de care suntem mândri ca români. Iar eu încerc să explic prietenilor și clienților mei din zona de business de ce am investit într-un proiect cultural, național, artistic, istoric și social. Cred că am reușit să transmit cât mai corect mesajul nostru pentru că interesul crește, chiar dacă niciunul dintre noi nu vom avea weekenduri libere anul acesta.

Nu mi se pare puțin lucru ca în aceste timpuri tulburi când am ajuns mai mult să ne plângem decât să fim capabili să acționăm concertat, câțiva tineri neafiliați politic reușesc să construiască un proiect de care încep să fie mândri și românii care ne priveau la început cu curiozitate. Cei care ni se alătură cu fiecare nouă zi, voluntari, jurnaliști sau parteneri comerciali au înțeles că dincolo de un subiect de presă, dincolo de o platformă de marketing ingenios gândită, ei au ocazia să intre în istorie alături de un proiect care peste alți o sută de ani va fi o capsulă a timpului în care am pus ce are astăzi România mai de preț: oamenii!

Ajutați-ne să îi găsim pe cei mai spectaculoși dintre noi și să îi aducem la lumină. Propuneți-ne pe pagina de Facebook @100deChipuri oameni cu care credeți că ne putem mândri cu toții, din țară sau chiar din diaspora. În curând vom putea propune și vota românii care ne reprezintă în 2018 și pe portalul 100deChipuri.ro. În curând, pentru că este un portal construit de voluntari.

NU mai vrem să fie o întâmplare că avem imagini din timpul Marii Uniri de la 1918.

Așa cum nu vrem să mai fie o întâmplare conștientizarea faptului că astăzi extrem de mulți dintre noi sunt Oameni extraordinari deși de multe ori vedem altceva în presă.

Urmăriți în social media ”100 de chipuri românești”, suntem deschiși oricăror sugestii, criticați-ne constructiv și haideți să demonstrăm încă o dată că vrem și putem să fim uniți!

Alinda Bănică,
Principal Consultant „Alinda Banica Business Consultancy Romania

Urmăreşte călătoria proiectului nostru!

Banner Small CrisTim

banner

muzeul national alba iulia