Dumitru Dorin Prunariu, cosmonaut


705
3 shares, 705 puncte

De mici copii ne fascinează aștrii de dincolo de albastru și imponderabilitatea, visăm să ajungem cândva pe Marte sau pe o altă planetă îndepărtată. Și totuși, doar puţini transformă visul în realitate. Dintre români, a fost până acum doar unul, Dumitru Prunariu.
14 mai 1981. A fost ziua în care Dumitru Prunariu devenea primul şi singurul astronaut român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic. În acea zi misiunea sovietică Soiuz-40 lăsa în urmă Pământul şi pătrundea în spaţiul cosmic. La bordul ei se aflau doi cosmonauţi: Leonid Popov și Dumitru Prunariu.
Călătoria stelară a durat 7 zile, 20 de ore și 42 de minute. În acest timp, complexul spaţial a înconjurat Pământul de 125 de ori, cu o viteză de 28.000 km/h. „Undeva la hotarul dintre zi şi noapte, când nava evolua deasupra Europei, căutam de fiecare dată să văd conturul natural al ţării mele. De acolo, de sus, mi-a sugerat imaginea unei pâini rumene de casă“, spune Dumitru Prunariu.
Fascinant! Este cuvântul care definește cel mai clar cum se vede lumea din spaţiul cosmic, mărturiseşte Prunariu. „Vezi globul terestru ca pe ceva unitar, ca pe o entitate vie, care are viaţa ei, dar este, de cele mai multe ori, prea afectată de oamenii care o locuiesc. Vezi o lume frumoasă, unitară, cu prea puţine graniţe naturale. O lume care ar trebui să și gândească unitar, pentru a conserva și proteja singura noastră casă, Terra“.
14 mai 1981 fost şi momentul în care România a intrat în grupul restrâns al statelor care au reuşit să trimită cu succes oameni în spaţiu, oameni care au depăşit, pe cât este omeneşte posibil, condiţia de pământean.
Dumitru Dorin Prunariu are un CV impresionant. A fost , pe rând, ofițer inginer în cadrul Comandamentului Aviației Militare, șef al Aviației civile române, președinte al Agenției Spațiale Române, ambasador al României în Federația Rusă, președinte al Comitetului ONU pentru Explorarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic (UN COPUOS), presedinte al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic (ASE), vice-preşedinte al Comitetului de Relaţii Internaţionale al Agenţiei Spaţiale Europene (ESA). În prezent, are gradul de general-locotenent în rezervă.

Mesajul: Consider că fiecare dintre noi, cei care facem parte din acest proiect, reprezentăm o anumită parte de istorie. Aşa cum ne uităm cu nostalgie, dar şi cu mult interes la fotografiile de acum 100 de ani, din vremea Marii Uniri, la fel sperăm să se uite şi cei de peste 100 de ani la fotografiile noastre. Folosirea unei tehnici fotografice din trecut aduce un aer aparte acestor fotografii. Prin modul de realizare, prin tonurile de alb-negru, prin trăsăturile fiecărui personaj în parte, transmit o emoţie aparte.

Galerie foto


Îți place? Spune-le și prietenilor!

705
3 shares, 705 puncte