Ana Blandiana, poet


706
3 shares, 706 puncte

O cunoaştem pe Ana Blandiana în diverse ipostaze, care, împreună, compun un portret puternic şi delicat în acelaşi timp: poetă de succes, căreia i s-a interzis publicarea în mai multe rânduri în anii regimului comunist şi care a fost urmărită şi persecutată de Securitate; prozatoare, câştigătoare a importante premii şi participantă la numeroase conferinţe literare internaţionale; neobosită activistă civică şi fondatoare a Memorialului Victimelor Comunismului şi al Rezistenţei, de la Sighet.
Născută Otilia Valeria Coman, poeta și-a luat pseudonimul Ana Blandiana, după numele satului natal al mamei, respectiv Blandiana (judeţul Alba), pentru a ocoli şicanele regimului comunist.
Ana Blandiana şi-a lăsat amprenta asupra evoluţiei literaturii române, a poeziei în primul rând, din ultimele cinci decenii. Poetă sensibilă și complexă, cu un limbaj liric original, Ana Blandiana a fost nelipsită din paginile celor mai importante reviste de cultură din România și din străinătate. De altfel, recunoașterea internațională a culminat cu acordarea prestigiosului Premiu Herder în anul 1982.
Autoare a peste 40 de volume de poezie și proză, Ana Blandiana s-a bucurat și se bucură de prețuirea unui public extrem de exigent, iubitor de literatură, se bucură de aprecierea celor mai importanți critici literari. Numele ei nu este omis din nicio istorie sau dicționar al literaturii române. De la volumul de debut – Persoana întâia plural (1964) – a fost o prezență permanentă în librării cu volume de versuri, eseuri, note de drum.
„Un popor este mica elită de intelectuali care gândesc şi împing lucrurile înainte; întotdeauna lucrurile au fost împinse înainte de o minoritate”, spune Ana Blandiana.
Mesajul: Ceea ce deosebeşte, în mod fundamental, perioada de acum 100 de ani de cea din zilele noastre este capacitatea oamenilor politici, a oamenilor de cultură, a ţăranilor de a gândi prin interesele ţării, chiar le înţelegeau. Acum, suntem într-o perioadă în care lipseşte altruismul, onestitatea şi entuziasmul. Pentru ca acest Centenar al Unirii să fie într-adevăr constructiv, ar trebui să ne propunem să semănăm cu oamenii de acum 100 de ani.

Galerie foto


Îți place? Spune-le și prietenilor!

706
3 shares, 706 puncte