Tudor Gheorghe, interpret


738
16 shares, 738 puncte

Cântă, cu o patimă plină de ofuri lăutărești, melodii răscolitoare și pline de părere de rău după un trecut românesc care se pierde ca apa în nisip. Maestrul Tudor Gheorghe este fascinat de perioada interbelică, pe care o consideră punct de referință în spiritualitatea românilor. A cântat muzică populară, apoi muzică ușoară românească, din nevoia de a arata că a existat în perioada aceea și o anumită categorie de intelectuali care ascultau altceva. Mărturiseşte că a făcut un exercițiu de documentare și de imaginație, încercând să-şi dea seama ce ar fi ascultat Emil Cioran, spre exemplu, care era un excelent dansator. N-a uitat nici de muzica mahalalelor.
Simbol al Băniei, actor, poet, compozitor şi rapsod, Tudor Gheorghe rămâne cel mai împătimit interpret al baladelor şi poeziilor româneşti. Poezia a fost mereu resortul care l-a împins în față. Toată viață a fost un talmăcitor de poezie în muzică, un amplificator al muzicii interioare a fiecărui poem, care a ştiut să asculte muzica interioară a versurilor şi să-şi valorifice din plin harul de o exterioriza.
Tudor Gheorghe a creat în 1999 seria de spectacole orginale numită „Anotimpurile poeziei româneşti”, fiind singurul artist din România care are anotimpurile sale, cinci la număr: Primăvara, Vara, Toamna, Iarna şi Femeia.
Mesajul: Ceea ce faceţi prin proiectul „100 de Chipuri româneşti“ este o restituire. Prin apelarea la arta fotografică de acum 100 de ani, reconstituiţi lumea din vremea Marii Uniri. Este un act foarte important şi emoţional.

Galerie foto


Îți place? Spune-le și prietenilor!

738
16 shares, 738 puncte