Despre proiect
Tehnica fotografică din timpul Marii Uniri din 1918 + oamenii momentului + o moștenire digitală pentru alți o sută de ani!
Fotografiile sunt pretextul artistic al întregului proiect care ne poartă din trecut spre viitor.
Activitățile includ vernisaje în țară și în străinătate cu fotografiile originale puse la dispoziție de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia (digitalizate și reinterpretate vizual astfel încât permit interacțiunea cu publicul), cu portretele personajelor istorice interpretate de angajații aceluiași muzeu - fotografiați cu tehnica de acum o sută de ani, dar și portrete ale personalităților culturale, academice, sportive, ale mediului de afaceri sau ale tinerei generații, surprinse cu aceeași tehnică arhaică.
Proiectul se adresează publicului larg și se construiește treptat, un an de zile, împreună cu fiecare român. Într-un cadru online (portalul www.100deChipuri.ro și în întreg universul social media construit în jurul proiectului) fiecare dintre noi își poate construi „România mea”: lista celor o sută de români care credem că ne reprezintă pe fiecare, Radu Chindriș urmând să îi fotografieze pe cei care primesc cele mai multe voturi. De asemenea, pe lângă reportajele cu români spectaculoși realizate cu sprijinul jurnaliștilor din diverse județe, oricine poate trimite spre publicare eseuri în 500 de cuvinte despre „cum a fost Marea Unire dacă aș fi fost acolo” sau „Sfaturi pentru nepoții mei”. Din multe portrete artistice, interviuri ale persoanelor publice, reportaje și eseuri scrise de public construim imaginea reală, neretușată și nealterată politic sau istoric, a României de astăzi.

„100 de chipuri românești”, un proiect coerent, derulat și după decembrie 2018, cu expunere națională și în străinătate!

Ne face plăcere să răspundem solicitărilor de a uni sub umbrela proiectului național „100 de chipuri românești” o serie de acțiuni conexe, de la piese de teatru dedicate Centenarului, până la refacerea fotografiilor istorice în parteneriat cu autoritățile din Alba Iulia pe 1 decembrie 2018; de la produse turistice până la meniuri culinare dedicate personalităților fotografiate, reinterpretate de mari maeștri bucătari din străinătate; de la serii de emisiuni radio și tv, până la promovarea tinerilor artiști și desgineri români. Toate acestea se întâmplă deja și reprezintă tot atâtea oportunități de promovare!
Asigurarea aparatelor și obiectivelor fotografice fabricate manual între 1860 și 1920 printr-un produs construit special pentru proiect de unul din principalii asiguratori, oportunitatea promovării produselor și serviciilor direct în casele celor mai importanți români ai momentului, dezvoltarea unei aplicații unice pentru telefoanele mobile cu plasare de reclame contextuale, ocazia de a lua masa în mod privat cu unii din cei mai influenți români, asocierea cu un proiect unic ce va avea o puternică amprentă online și peste alți o sută de ani sunt doar o mică parte din avantajele apreciate de partenerii platformei de comunicare numite generic „100 de chipuri românești”.
Repere temporale
În proiectul 100 de chipuri românești Athénée Palace Hilton reprezintă locul de întâlnire pentru personalitățile fotografiate timp de un an de zile. Suntem încântați să găzduim o inițiativă care crează o nouă moștenire vizuală pentru generațiile viitoare
Album centenar


Expoziții în România și străinătate
Imaginile din decembrie 1918 recondiționate, cele din decembrie 2017 realizate la Alba Iulia și chipurile celor 100 de români fotografiați pe parcursul anului 2018 vor fi expuse într-o serie de expoziții, inclusiv ca parte a manifestărilor oficiale din 1 decembrie 2018.
După vernisajul de la Alba Iulia realizat în parteneriat cu autoritățile locale expoziția a fost prezentată la Athenee Palace Hilton, la Teatrul Național din București, în locații private, în comunități locale din țară și, cu sprijinul Institutului Cultural Român, în diverse capitale europene.
Portretele celor mai importanți români
La finalizarea proiectului, fiecare din cei o sută de români va primi fotografia originală și unică montată într-o mapă din piele, alături de un pachet personalizat oferit de partenerii comerciali ai proiectului național. Înmânarea se va face în cadrul festiv al evenimentului sau prin înmânare ulterioară.


Refacerea fotografiilor istorice cu personajele momentului
La manifestările oficiale din 1 decembrie 2018 echipa proiectului va realiza fotografii oficiale în momentele importante ale manifestărilor cu ajutorul a cel puțin trei aparate de epocă. Punctul culminant îl reprezintă refacerea cadrelor istorice cu personalitățile momentului.
Pe 18 septembrie (ziua „fotografului Unirii, Samoilă Mârza) cu sprijinul comunității din satul Galtiu refacem imaginile cu plecarea delegației către Alba Iulia.