Despre proiect

Timp de un an de zile facem o radiografie a societății românești de astăzi folosind ca punct de plecare fotografierea celor mai importanți și spectaculoși români cu tehnica fotografică folosită în timpul Marii Uniri de la 1918. Din sute de portrete, din multe evenimente și un bal, din reportaje și eseuri, din interviuri și un album tipărit dar care continuă în mediul online construim o imagine de ansamblu a societății noastre așa cum este ea astăzi, în 2018. Cu bune și cu rele, în alb și negru, dar cu multe nuanțe de gri. Ședințele foto realizate de artistul albaiulian Radu Chindriș și Balul Centenar sunt găzduite de Athénée Palace Hilton București. Vernisajele sunt realizate cu sprijinul Institutului Cultural Român și al Teatrului Național din București.
Reportajele reprezintă contribuția ziariștilor din întreaga țară, în timp ce poveștile sociale sunt scrise de studenții facultăților de sociologie. Fiecare român poate contribui cu un eseu sau ilustrație, oricine poate propune și vota cei mai reprezentativi 100 de români. Proiectul național „100 de chipuri românești” crește cu fiecare zi, cu fiecare contribuție publică. Autorități publice și parteneri comerciali, personalități și ziariști studenți și pensionari, toți avem un cuvânt de spus în anul Centenar despre România care vrem să ne reprezinte. Proiectul „100 de chipuri românești” este locul de întâlnire în care construim împreună o capsulă a timpului în care punem ce vrem să știe generațiile următoare despre România anului 2108, la o sută de ani de la Marea Unire. Participă și tu la călătoria noastră!
„O inițiativă privată prin care peste ani vom vedea cum arăta România anului 2018. O capsulă a timpului ingenios construită din multe portrete, reportaje și evenimente sub umbrela aceluiași proiect care oferă astfel mai multă vizibilitate într-un efort susținut și coerent.”
O inițiativă artistică, socială, culturală, istorică și națională ce a devenit parte integrantă a activităților oficiale derulate în anul Centenar.
Timp de un an de zile fotografiem cu exact aceeași tehnică folosită în timpul Marii Uniri din 1918 cei mai reprezentativi și spectaculoși români ai momentului. Portretele realizate cu aparatele și lentilele din colecția fotografului albaiulian Radu Chindriș sunt culese într-un album ce sintetizează esența poporului român în anul 2018,
lucrare ce poate fi lăsată moștenire copiilor, prezentată cu mândrie prietenilor din străinătate sau oferită de autortiăți partenerilor oficiali. Fiecare personaj fotografiat prin tehnica numită „colodiu umed” într-un studio public amenjat în lobby-ul hotelului Athénée Palace Hilton din București ne lasă o moștenire video sau audio cu sfaturi pentru generațiile ce vor veni după noi, totul accesibil prin intermediul aplicației pentru telefoanele mobile.
Tehnica fotografică din timpul Marii Uniri din 1918 + oamenii momentului + o moștenire digitală pentru alți o sută de ani!

Fotografiile sunt pretextul artistic al întregului proiect care ne poartă din trecut spre viitor.
Activitățile includ vernisaje în țară și în străinătate cu fotografiile originale puse la dispoziție de Muzeul Național al Unirii din Alba Iulia (digitalizate și reinterpretate vizual astfel încât permit interacțiunea cu publicul), cu portretele personajelor istorice interpretate de angajații aceluiași muzeu - fotografiați cu tehnica de acum o sută de ani, dar și portrete ale personalităților culturale, academice, sportive, ale mediului de afaceri sau ale tinerei generații, surprinse cu aceeași tehnică arhaică.

Proiectul se adresează publicului larg și se construiește treptat, un an de zile, împreună cu fiecare român. Într-un cadru online (portalul www.100deChipuri.ro și în întreg universul social media construit în jurul proiectului) fiecare dintre noi își poate construi „România mea”: lista celor o sută de români care credem că ne reprezintă pe fiecare, Radu Chindriș urmând să îi fotografieze pe cei care primesc cele mai multe voturi. De asemenea, pe lângă reportajele cu români spectaculoși realizate cu sprijinul jurnaliștilor din diverse județe, oricine poate trimite spre publicare eseuri în 500 de cuvinte despre „cum a fost Marea Unire dacă aș fi fost acolo” sau „Sfaturi pentru nepoții mei”. Din multe portrete artistice, interviuri ale persoanelor publice, reportaje și eseuri scrise de public construim imaginea reală, neretușată și nealterată politic sau istoric, a României de astăzi.

„100 de chipuri românești”, un proiect coerent, derulat și după decembrie 2018, cu expunere națională și în străinătate!

Ne face plăcere să răspundem solicitărilor de a uni sub umbrela proiectului național „100 de chipuri românești” o serie de acțiuni conexe, de la piese de teatru dedicate Centenarului, până la refacerea fotografiilor istorice în parteneriat cu autoritățile din Alba Iulia pe 1 decembrie 2018; de la produse turistice până la meniuri culinare dedicate personalităților fotografiate, reinterpretate de mari maeștri bucătari din străinătate; de la serii de emisiuni radio și tv, până la promovarea tinerilor artiști și desgineri români. Toate acestea se întâmplă deja și reprezintă tot atâtea oportunități de promovare!

Asigurarea aparatelor și obiectivelor fotografice fabricate manual între 1860 și 1920 printr-un produs construit special pentru proiect de unul din principalii asiguratori, oportunitatea promovării produselor și serviciilor direct în casele celor mai importanți români ai momentului, dezvoltarea unei aplicații unice pentru telefoanele mobile cu plasare de reclame contextuale, ocazia de a lua masa în mod privat cu unii din cei mai influenți români, asocierea cu un proiect unic ce va avea o puternică amprentă online și peste alți o sută de ani sunt doar o mică parte din avantajele apreciate de partenerii platformei de comunicare numite generic „100 de chipuri românești”.

Repere temporale

OCTOMBRIE - IANUARIE 2018:
- dezvoltarea conceptului și contactarea autorităților locale și naționale.
- înregistrarea mărcii și domeniilor web.
- semnarea parteneriatelor cu autoritățile locale, Muzeul Unirii și Athenee Palace Hilton București pentru locația studioului.
24 IANUARIE 2018 (MICA UNIRE):
- lansarea proiectului la Alba Iulia în prezența autorităților și a mass media locală; vernisajul expoziției prin care Radu Chindriș a digitalizat imaginile de arhivă din custodia Muzeului Unirii, le-a tipărit în format 90x110cm. pe hârtie din bumbac 100% garantată să reziste alți o sută de ani și le-a refotografiat cu tehnica fotografică folosită cu o sută de ani în urmă, astfel încât clișeele pe sticlă permit publicului vizualizarea aceleiași imagini ca negativ sau pozitiv, în funcție de unghiul din care este observată. Imaginile au fost puse la dispoziția Muzeului Unirii.
- fotografierea principalelor 10 personaje istorice interpretate de angajații Muzeului Unirii, alături de o serie de personalități culturale ale orașului (directoarea unicei și enigmaticei biblioteci Batthyaneum, directorul celui mai important centru de restaurare a cărții din Europa de Est etc.), dar și de urmașii „fotografului Unirii”, Samoilă Mârza (dat uitării până în acest ani).
29 IANUARIE 2018:
- lansarea seriei de emisiuni dedicate diasporei, în parteneriat cu Radio România Internațional (dezbateri sociale, concursuri turistice etc.).
13 FEBRUARIE 2018:
- eveniment de presă în parteneriat cu Athénée Palace Hilton București.
4 MARTIE 2018:
- lansarea proiectului în parteneriat cu Institutul Cultural Român și Teatrul Național din București, împreună cu vernisajul portretelor celor mai importanți actori ai momentului, realizate cu tehnica fotografică folosită în timpul Marii Uniri de la 1918.
16 MARTIE 2018:
- eveniment în satul Galtiu, locul de baștină al „fotografului Unirii” (împreună cu autoritățile locale și Teatrul din Deva care are în repertoriu o piesă tematică).
18 SEPTEMBRIE 2018:
- refacerea fotografiilor istorice cu delagația plecată din satul Galtiu (împreună cu Primăria Alba Iulia și reprezenanții comunității locale).

În proiectul 100 de chipuri românești Athénée Palace Hilton reprezintă locul de întâlnire pentru personalitățile fotografiate timp de un an de zile. Suntem încântați să găzduim o inițiativă care crează o nouă moștenire vizuală pentru generațiile viitoare

Mirela Burlacu, Marketing & PR Manager Hilton

Album centenar

Lucrarea va fi lansată în noiembrie 2018 în condiții tipografice deosebite cu supracopertă personalizată, putând fi oferită de susținătorii proiectului drept cadou partenerilor proprii.

Există deja discuții cu autoritățile locale și centrale pentru a fi oferit corpului diplomatic sau altor instituții, dat fiind faptul că albumul reprezintă un fragment vizual din istoria contemporană, evitând speculațiile politice.
Organizatorii vor oferi albumul Casei Regale a României, Crucea Roșie, SMURD, tuturor Uniunilor profesionale etc.

Fiecare din cei o sută de români fotografiați descrie viziunea sa asupra momentului istoric, alături de „sfaturi pentru generațiile următoare”. Această componentă digitală este accesibilă cu ajutorul aplicației dedicate.

Expoziții în România și străinătate

Imaginile din decembrie 1918 recondiționate, cele din decembrie 2017 realizate la Alba Iulia și chipurile celor 100 de români fotografiați pe parcursul anului 2018 vor fi expuse într-o serie de expoziții, inclusiv ca parte a manifestărilor oficiale din 1 decembrie 2018.

După vernisajul de la Alba Iulia realizat în parteneriat cu autoritățile locale expoziția a fost prezentată la Athenee Palace Hilton, la Teatrul Național din București, în locații private, în comunități locale din țară și, cu sprijinul Institutului Cultural Român, în diverse capitale europene.

Portretele celor mai importanți români

La finalizarea proiectului, fiecare din cei o sută de români va primi fotografia originală și unică montată într-o mapă din piele, alături de un pachet personalizat oferit de partenerii comerciali ai proiectului național. Înmânarea se va face în cadrul festiv al evenimentului sau prin înmânare ulterioară.

Refacerea fotografiilor istorice cu personajele momentului

La manifestările oficiale din 1 decembrie 2018 echipa proiectului va realiza fotografii oficiale în momentele importante ale manifestărilor cu ajutorul a cel puțin trei aparate de epocă. Punctul culminant îl reprezintă refacerea cadrelor istorice cu personalitățile momentului.

Pe 18 septembrie (ziua „fotografului Unirii, Samoilă Mârza) cu sprijinul comunității din satul Galtiu refacem imaginile cu plecarea delegației către Alba Iulia.

Urmăreşte călătoria proiectului nostru!

Banner Small CrisTim

banner

muzeul national alba iulia